top of page

Leeuwarden

PROGRAMMA OVER HISTORISCHE GEBOUWEN

Ljouwert.00_01_30_18.Still023.jpg
Ljouwert.00_00_00_08.Still016.jpg
Ljouwert.00_02_05_00.Still024.jpg

Het programma

Leeuwarden kent vele historische gebouwen die vroeger een functie hadden, maar die nu over zijn genomen door hippe eettentjes, winkels of andere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan café Fire, wat vroeger een politiebureau was en waar de Brandweer in zat. Of Post Plaza, waar men vroeger heen ging toen het nog een postkantoor was. De waag, die al lang niet meer is waar hij voor bedoelt was. En de Rabobank, waar je binnen nog de buitengevels van de oude Coöperatieve Zuivelbank nog kunt zien.

 

In dit programma gaan 1 of 2 Leeuwarders weer op zoek naar het verleden. Wat valt er nog te zien in de gebouwen. Wat vertelt het verhaal van vroeger. De afleveringen (+/- 5) worden gedeeld op social media, bijvoorbeeld op 'Ons Leeuwarden'. En zullen naar schatting ongeveer 10 tot 15 minuten duren.

Inspiratie

Het idee

De aflevering begint met mooie beelden van de stad. Mensen die genieten van Leeuwarden, bootjes die door de gracht varen, historische gebouwen die stralen. Met daaronder een voice over (zie bijv. 'het dorp').

Op een terras zitten de Leeuwarders te genieten, en openen ze de casette van een oude fotocamera. Hierin zit een oude foto van een bepaald gebouw. Ze vertellen elkaar kort wat informatie, over bijvoorbeeld wanneer hij gebouwd is. Daarna gaan ze met de oude foto een paar mensen op straat aanspreken, in de hoop dat die kunnen vertellen welk gebouw het is, en er een leuk klein gesprek ontstaat.

Bij de laatste persoon onthullen ze over welk gebouw het gaat, en gaat het beeld over van de oude foto, naar de staat van nu. Een voice over vertelt kort wat de functie was en een paar leuke weetjes. 

Ze gaan naar binnen en lopen door het gebouw. Hier gaan ze op zoek naar oude tekens waarbij je nog kan zien wat de functie van het gebouw vroeger had en hoe het er aan toe ging. Zo heb je achter Fire nog een oude droogtoren staan, waar de brandweerslangen vroeger moesten drogen. Of in de Rabobank, waar je de gevels van de oude bank nog ziet, en zelfs de loketten staan er nog.

De gebouwen (bijvoorbeeld)

  • De Waag

  • Postkantoor (Post Plaza)

  • Coöperatieve Zuivelbank (Rabobank)

  • Brandweer (Fire)

  • Westerkerk

Ljouwert.00_02_11_16.Still019.jpg
Ljouwert.00_03_43_10.Still022.jpg
Ljouwert.00_01_51_01.Still009.jpg
Ljouwert.00_00_22_19.Still021.jpg
Leeuwarden

Leeuwarden

Video afspelen
bottom of page